Haïk presenteert Wilgenbouwkunst

Utrecht

De Bol van Utrecht is gebouwd in 1996 en stond op het Westplein, vlak naast de Jaarbeurs in Utrecht. De bol dankt zijn naam aan de gelijkenis met een bolbliksem. Het kunstwerk lijkt in hoog tempo rond te draaien en verbeeldt de bewegingen van het rondrazende verkeer. Afmetingen 10 x 10 x 4,5 meter.

foto: christien jaspars

De Bol is in 2006 echt een oude reus geworden. De stammen zijn meer dan 10 keer zo dik dan in 1996. In de 10 jaren van het bestaan van de Bol is hij wel een meter hoger geworden. De verbindingen werden bij het onderhoud telkens losgemaakt zodat de Bol geen 'ei' werd. Het kunstwerk is een symbool voor de wijk Lombok geworden. De ansichtkaarten ~groeten uit Utrecht~kunnen nog besteld worden via de website.

Een jaar na het verdwijnen van de Bol blijven de wilgenslieten opkomen en uitlopen. Een onverwoestbare boom, die wilg! 'wond'

De Piek is gebouwd op een rotonde in de Rijnlaan/Waalstraat in Utrecht, november 2004. Afmetingen 9 x 5 meter.

De Toren in park Bloeyendaal is in 1995 voor de Dag van de Architectuur tot stand gekomen. Deze toren was acht en een halve meter hoog en bestond uit bundels aanelkaar geknoopte wilgentenen die in de lucht vervlochten werden tot een toren. Inmiddels zijn er meerdere stormen geweest waardoor de toren is gebroken. De huidige toren is nu 'teruggeven aan de natuur', er resteert nog slechts een 'vreemd groepje wilgen' in het park.

Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op de oude toren echter in dit ontwerp staat elke wilg in de grond en zal daardoor blijven doorgroeien. Deze toren zal in maart 2008 in Culemborg verrijzen. In de loop der tijd zullen de takken langer worden en ~bijgebonden in de reeds ingezette vorm~ een steeds hogere toren vormen.